fbpx
Female hiker drinking water in the mountains

Zakaj so diabetiki žejni in kaj lahko naredite glede tega

Povišan sladkor v krvi prisili vaše ledvice, da delujejo bolj kot običajno, da se ohrani raven glukoze v ravnotežju. Ko ledvice ne morejo slediti temu ritmu, bo vaše telo iz krvi poskušalo izločiti povišano glukozo z urinom, s čimer se iz tkiva izloči tekočina, kar privede do dehidratacije. Zaradi tega boste pogosto občutili žejo.

Vedno so nam govorili, da moramo piti veliko vode tako, da smo s pomenom hidratacije seznanjeni že od malih nog. Ali se včasih počutite kot žejen človek v puščavi? Ali se vam zdi, da ne morete pogasiti prekomerne žeje, čeprav popijete več kot priporočena dva litra vode dnevno?
Točno koliko vode pravzaprav vsak od nas potrebuje, je seveda odvisno od splošnega stanja organizma, načina življenja in starosti. Vendar pri diabetikih obstajajo tudi dodatni dejavniki, ki vplivajo na hidriranost, zato ne glede na to, koliko vode popijejo, žeja in občutek suhih ust povsem ne izgineta. Zaradi stalnega občutka žeje in neprestanega gašenja s povečanimi količinami vode, se ustvari začarani krog pitja in uriniranja, predvsem ponoči.
Suha usta in prekomerna žeja so pri ljudeh s sladkorno boleznijo povsem običajne. So rezultat visoke ravni glukoze, telo pa se neprestano trudi, da se reši povišanega sladkorja krvi. To naredi na dva različna načina:
Absorbira glukozo v celice, da ustvari dodatno energijo.
Popolnoma izloči glukozo iz vašega telesa.
Čeprav obe metodi omogočata pravilno telesno delovanje, ena od njih verjetno povzroča povečano žejo in suha usta. Prekomerna žeja je znak sladkorne bolezni. Medicinsko se imenuje polidipsija. Žeja je povezana še z enim običajnim simptomom sladkorne bolezni, pogostejše uriniranje od normalnega ali poliurija.
Ali je pitje velike količine vode dobro za diabetike?
Prekomerna žeja in povečano uriniranje sta običajna simptoma sladkorne bolezni. Povišan sladkor v krvi prisili ledvice, da delujejo bolj kot običajno, da se ohrani raven glukoze v ravnotežju. Tisti trenutek, ko ledvice ne morejo slediti temu ritmu, bo vaše telo poskušalo izločiti povišano glukozo z urinom, s čimer se  iz tkiva izloči tekočina, kar privede do dehidratacije. Zaradi tega boste pogosto občutili žejo.
Pitje vode pomaga pri rehidrataciji krvi, ko telo poskuša odpraviti visoko raven glukoze z urinom. Zaradi tega pacienti s sladkorno boleznijo tako pogosto urinirajo. Pogosti obiski kopalnice lahko privedejo do dehidratacije, kar posledično povzroči prekomerno žejo.
Na ta način vam telo govori, da nadoknadite tekočino, ki jo je pravkar izločilo. Povečevanje količine vode, ki jo vnesete v telo, lahko ublaži te simptome. O tem, konkretno koliko vode dnevno nujno potrebujete, se lahko vedno posvetujete s svojim zdravnikom.
Abnormalno uriniranje in žeja, neutešljiva lakota, utrujenost, nepojasnjena razdražljivost, vključno s prisotnostjo ketonov v urinu, včasih pa tudi zamegljen vid, so lahko zgodnji znaki sladkorne bolezni.
Najpogostejši simptomi sladkorne bolezni se pogosto imenujejo trije tipi sladkorne bolezni. Obstaja več načinov za diagnosticiranje sladkorne bolezni. Nekateri od teh so:
naključen test sladkorja u krvi,
test sladkorja v krvi na tešče,
oralni glukozno tolerančni test (OGTT).
Trije P-ji sladkorne bolezni
Polidipsija: medicinski izraz, ki pomeni povečano žejo. Oseba s polidipsijo popije več kot pet litrov tekočine na dan.
Polifagija: povečanje apetita.
Poliurija: pogosto uriniranje.
NEKAJ NAJPOGOSTEJŠIH VPRAŠANJ:
Ali diabetiki dehidrirajo hitreje?
Sladkorna bolezen in dehidratacija sta lahko nevarna kombinacija. Dobra novica je, da lahko z nekoliko enostavnih korakov zaustavimo začarani krog dehidratacije in visoke glukoze.
Prekomerna raven glukoze v krvi privede do zmanjšane hidratacije v telesu.
Vaše telo poskuša ohraniti ravnotežje. Ko tekočina izgine iz enega mesta, se vaš organizem bori tako, da jo poskuša zamenjati z vodo iz krvnega obtoka.
Kadar je v vašem krvnem obtoku manj vode, se zniža količina krvi, sladkor v krvi pa raste. Kot veste, visoka raven sladkorja v krvi privede do odpornosti na inzulin in nadaljnjega povečanja sladkorja v krvi.
Visoka raven sladkorja v krvi povzroča nadaljnjo dehidratacijo, kar ustvari začarani krog in posledično privede do ponavljanja celotnega procesa.
Diabetična žeja: kaj je to in kako jo lahko uravnavate?
Po nasvetu iz Posebnega  zdravstvenega poročila Harvard Medical School, je za pravilno delovanje vaših telesnih sistemov treba popiti od štiri do šest kozarcev vode dnevno.
V čem se diabetična žeja razlikuje pri sladkorni bolezni tipa 1 in tipa 2?
Obe vrsti sladkorne bolezni lahko izzoveta podobne simptome, če se ne zdravita.
Kako lahko nadzorujete povečano žejo?
Potrebna količina vode variira od osebe do osebe. Dovolj je, če imate na voljo pitno vodo vsakič, ko občutite žejo. Večje količine vode boste potrebovali, če telovadite in se znojite, če ste zunaj na vročini, če jeste začinjeno hrano tekom dneva ali če ne uživate dovolj hrane, ki vsebuje vodo.
Refleks žeje ni vedno pravi in se ga lahko enostavno zamenja z lakoto. Simptomi, ki so si podobni lahko privedejo do zmede glede občutka lakote in žeje. Posvetite pozornost tem občutkom in razmislite, kaj ste do takrat jedli in pili tekom dneva.
Prav tako je tudi pomembno, da ste pozorni na barvo urina. Barva urina je pravi pokazatelj ravni hidriranosti vašega telesa. Barva urina dobro hidrirane osebe je bledo rumena ali bistra. Če je temno rumena, je to dober pokazatelj, da v sistemu morda potrebujete veliko več vode.
Za zmanjšanje dehidratacije se priporoča postopno pitje tekočine čez dan.
Kateri so načini, da ne izpustite svoje potrebne količine vode tekom celega dne?
S seboj imejte steklenico vode
Vodite dnevnik o popiti vodi
Poskusite najti alternativni napitek
Ali je voda edina opcija za potešitev prekomerne žeje?
Raziskovalci so odkrili, da ima lahko količina vode, ki jo popijete, pomembno vlogo pri tem, kako vaše telo uravnava sladkor v krvi. Če želite potešiti žejo, bodite previdni s sokovi. Te pijače pogosto vsebujejo veliko sladkorja, kar lahko izzove porast ravni sladkorja v krvi in poveča žejo.
Raziščete, katero domačo vrsto napitka za diabetike lahko pijete glede na to, da večina pijač, ki se prodaja v trgovinah, vsebuje velike količine dodanega sladkorja.
Zmerno lahko uživate v kofeinskih in alkoholnih pijačah. Ampak vedno najprej izberite vodo, najbolje naravno. To je preprosto, saj voda ne vsebuje kalorij, dodatnih sladkorjev ter je najbolj dostopna in najbolj nujna tekočina za vaše celotno zdravje.
Kako dolgoročno nadzorovati diabetično žejo?
Dokler se  ne reši osnovni problem povišane ravni glukoze, bo pogosto uriniranje ostalo nerešeno vprašanje. Zaradi tega je k zdravljenju pogostih težav z uriniranjem in žejo, ki jih povzroča sladkorna bolezen, najbolje pristopiti – holistično.
Ljudje s sladkorno boleznijo tipa 1 in tipa 2 morajo pozorno spremljati svoj način življenja in spoštovati rutino individualnega zdravljenja ter režim, ki ga je predpisal zdravnik. Ne pozabite na:
Držite se zdravega načrta prehranjevanja
V prehrano obvezno vključite zelenjavo brez škroba, kot so brokoli, špinača in stročji fižol. Vnesite vse manj dodanega sladkorja in predelanih žitaric, kot so beli kruh, riž in testenine z manj kot dva grama vlaknin na porcijo.  Ne pozabite, da svoj obrok uravnotežite z ustrezno količino beljakovin in mlečnih izdelkov. Načrt zdravljenja običajno predpisujejo zdravniki in v  glavnem vsebuje malo maščob in kalorij ter ima veliko hranilno vrednost.
Ostanite hidrirani
Glukoza v krvnem obtoku se zaradi dehidratacije bolje koncentrira. Pitje zadostne količine vode vpliva na mnogo vidikov vašega celotnega zdravja.
Spremljajte raven sladkorja v krvi in jemljite inzulin
Kot pacient s sladkorno boleznijo tipa 2, boste morda morali preverjati raven sladkorja v krvi večkrat dnevno. O tem vodite evidenco. Jemljite inzulin, kot je predpisano. Glede na to da, lahko sladkorna bolezen vpliva na delovanje celega telesa, morajo zdravstveni delavci redno preverjati vaše:
zdravje ledvic (preiskava urina in krvi);
zdravje srca (krvni pritisk, teža in raven holesterola);
zdravje stopal (pregled stopal in senzorno testiranje);
zdravje oči (očesni pregledi).
Vzpostavite rutino telovadbe
Utrjena rutina telovadbe izboljšuje kontrolo glukoze v krvi pri sladkorni bolezni tipa 2, lahko zniža  kardiovaskularne dejavnike tveganja, izboljša vaše celotno blagostanje in pripomore k izgubi kilogramov. Razvoj sladkorne bolezni tipa 2 se lahko prepreči in odloži z redno telovadbo. Kontroliranje sladkorne bolezni in kondicije gre z roko v roki. Poskusite jogo, plavanje ali druge aerobne vaje. Za več idej o telovadbi se lahko vedno posvetujete z zdravnikom.nsectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *