devojka pije kafu u kafeteriji

Kako kofein vpliva na raven sladkorja v krvi in sladkorno bolezen

Znanstveno je dokazano, da uživanje določene hrane in pijač lahko poslabša raven sladkorja v krvi, zato je pravi izbor živil še posebno pomemben za ljudi s sladkorno boleznijo tipa 1 in tipa 2

Kava je pravzaprav postala neizogiben element naše kulture in vsakodnevne rutine. Skorajda ni osebe, ki dneva ne bi začela s skodelico „močne in črne“ kave, zato nas ne  preseneča, da letno porabimo najmanj 31.000 ton tega prahu, in da celo 82 odstotkov prebivalcev popije najmanj dve skodelici dnevno! Čeprav večina ljudi pije kavo, ima vsak od nas svoj poseben odnos s slavno skodelico radosti. Večina z njo začne dan, prav tako pa so nam znani tudi tisti odmori v službi, ko je ta napitek nujno potreben, da se okrepimo ali da enostavno – uživamo.

Kako pa to vpliva na raven sladkorja v krvi? Znanstveno je nesporno dokazano, da uživanje hrane in pijač neposredno poslabša raven sladkorja v krvi, zato je nedvoumno, da so prehranjevalne navade še posebno pomembne za ljudi s sladkorno boleznijo tipa 1 in tipa 2. Družinska zgodovina sladkorne bolezni, izbira telovadbe, druga zdravstvena stanja in vsakodnevna prehrana so dejavniki, ki prav tako vplivajo na sladkor v krvi. Pitje večjih količin kave kot običajno je povezano z manjšim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2.

Zgodovina kave

Kavo so prvič odkrili v Etiopiji pred skoraj tisoč leti in od takrat je postala osnovni del vsakdana mnogih ljudi. Legenda pravi, da je živinorejec, po imenu Kaldi, opazil, da so njegove koze postale zelo energične vsakič, ko so pojedle zrno kave in da ponoči niso mogle spati. Kaldi je skuhal prvo skodelico radosti, ostalo je, ostalo pa je zgodovina. Kava se je nekoč smatrala za škodljiva zdravju. Sčasoma pa se je njen sloves spreminjal in je veljalo, da nas lahko redno uživanje kave zaščiti pred določenimi vrstami tumorjev, bolezni, celo depresije. Pravzaprav obstajajo raziskave, ki nakazujejo, da lahko povečan vnos kave zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

Raziskave

To so odlične novice za tiste, ki si dneva brez skodelice kave ne morejo niti zamisliti.  Toda za osebe, ki so že zboleli za sladkorno boleznijo tipa 2, bi kava lahko imela negativne učinke. Kakšna je razlika v učinkih kave in kofeina na ljudi s sladkorno boleznijo in ljudi, ki je nimajo? Raziskave o tem so si še vedno nasprotne. Nedavna študija je pokazala, da je kava lahko koristna kot preventiva sladkorne bolezni. Pitje od tri do štirih skodelic kave dnevno je povezano s približno 25% manjšim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Po drugi strani pa je študija, opravljena v 2008, pokazala, da lahko vaša običajna črna kava poveča tveganje za ljudi, ki že imajo sladkorno bolezen tipa 2. To dokazuje pomembno razliko v učinkih kave in kofeina na ljudi s sladkorno boleznijo in ljudi, ki je nimajo. 

Kava, ja ali ne?

Zakaj kava povečuje raven sladkorja v krvi? Strokovnjaki še naprej poskušajo ugotoviti, kako kava vpliva na raven inzulina in sladkorja v krvi. Smatra se, da uživanje kofeina povečuje raven specifičnih hormonov stresa, kot sta epinefrin ali adrenalin. Ti lahko vašim celicam preprečijo, da predelajo dovolj sladkorja oziroma  vašemu telesu preprečujejo, da ne proizvede dovolj inzulina in s tem blokira protein, imenovan adenozin. Posledica tega je, da ne morete tako učinkovito odstraniti sladkorja iz krvi. Zaradi preveč kofeina boste ostali budni, vendar pa  lahko manj spanca zmanjša občutljivost na inzulin. Kava vsebuje različna spojine, kot so magnezij, krom in polifenole, ki lahko vplivajo na povečanje občutljivosti na inzulin. Zaradi vsega tega nekateri strokovnjaki menijo, da bi morale osebe s sladkorno boleznijo piti kavo brez kofeina. Na ta način lahko izkoristite prednosti njenih sestavin, kot so antioksidanti in minerali, ne da bi to vplivalo na občutljivost na inzulin.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *